Els morts no parlen, de Miquel Aguirre. editorial Llibres del Delicte

30/06/2017
  • És sabut que gairebé mai llegeixo novel·la negra, però de vegades cal fer excepcions. Aquesta n’és una. No podia deixar de llegir “Els morts no parlen” (per raons òbvies) i m’he endut una grata —i divertida— sorpresa.

    Si teniu ganes de passar-vos-ho bé, no tingueu cap dubte que aquesta és una bona ocasió. Tots sabem que els gustos i l’humor són molt subjectius, però us puc ben assegurar que tant els que sou de rialla fàcil com de difícil, teniu el riure assegurat.

    Us passejareu per Banyoles i comarca —sobretot gastronòmicament parlant— amb uns personatges sortits a l’estil Tarantino o germans Cohen, però que parlen exactament com ho fem nosaltres, els banyolins. Molt bona feina la de l’escriptor en incloure tots aquests nostres localismes (incloent-hi els renecs). Això no vol dir que aquest llibre no pugui interessar a qualsevol lector d’arreu.

    Tal i com diu la contraportada del llibre: “en Quimet, un prejubilat que es passa el dia a l’hort a l’espera que la seva dona arribi a casa després de la feina, i al bar perdent el temps amb el cosí, un pocavergonya carregat de deutes amb tot el poble. Quan un matí troba un cadàver a l’hort, el cosí l’enreda per amagar el cos i simular un segrest per treure-li uns milions a la família del mort, uns cacics de la zona amb fama de tenir negocis il·legals.” El mort… tot girarà entorn aquest cadàver i tot s’anirà embolicant d’allò més a mesura que anirà apareixent tota una fauna humana ben particular.

    A l’estil d’un vodevil amb una forta càrrega d’humor negre, i enmig d’un paisatge rural com és El Pla de l’Estany, Miquel Aguirre ha teixit una història on tot de personatges grotescos i ineptes tenen la capacitat de complicar-se la vida d’una manera tan il·limitada que tot plegat es torna  rocambolesc, i on els dolents de vegades no ho són tan, i els bons, de vegades, tampoc.


Cercar entrades

Últimes entrades

Subscriu-te al nostre butlletí

Subscriu-te i rebràs totes les nostres novetats. Cero SPAM, només continguts de valor.
He llegit, comprenc i accepto la política de privacitat
Informació sobre el tractament de dades