Setze arbres del Somme, de Lars Mytting Ed. Amsterdam/Alfaguara

20/12/2017
  • Just fa un any enrere vaig llegir-me “EL llibre de la fusta” en versió castellana. No sé exactament per què el vaig agafar ja que parla de com tallar la fusta i en quin moment. Com apilonar-la i ordenar-la i com la relació de l’ésser humà amb el foc i la natura és ancestral. El cas és que el vaig llegir i em va agradar moltíssim! 

    Aquest Nadal, Ara llibres n’acaba de treure l’edició catalana i simultàniament acaba de sortir publicada tant en edició catalana (Amsterdam) com castellana (Alfaguara) la novel·la “Els setze arbres del Somme”, d’aquest periodista i escriptor noruec, Lars Mytting.

    No us puc dir cap mentida: aquesta novel·la em va mantenir abduïda tot un cap de setmana. Tancava el llibre i portava la història i la intriga dins meu d’una manera que feia temps no em passava. Devorava les pàgines una rere l’altra per voler saber el mateix que cercava l’Edvard al llarg de tot el llibre.

    Lars Mytting ha escrit un llibre memorable que posa al lector a la recerca del passat misteriós de la família materna (Daireoux) i la paterna (Hirifgell). Dues famílies unides i desunides. Una guerra, cartes, taüts... i històries no resoltes.

    L’Edvard només sap que els seus pares van morir a França quan ell tenia tres anys. Un accident, una mort estranya i que un cop adult li queden pocs records.

    “Tota la vida havia sentit una remor procedent del bosc de bedolls flamejats. I una nit del 1991 va augmentar fins a convertir-se en un vent que em va fer trontollar. Perquè alguna cosa de la història de la mare i el pare encara es movia, a poc a poc, com una serp grassa entre l’herba.”

    Bedolls flamejats que li recorden el germà de l’avi, un ebenista que dominava la tècnica a la perfecció i que mai li’n va parlar.

    Però, Edvard després de la mort del seu avi emprendrà un viatge a la recerca de la veritat que el portarà a la gran història del segle XX. Una narració plena de dolor i d’amor. De sacrifici, morts i supervivència. De perdó i resignacions. Plena de vida i frustracions. D’esperes i desesperances. De lluita i poder. D’orgull i impotència... Però sobretot d’ambicions. Son molts els adjectius que podria dir-ne dels setze arbres del Somme. Somme, una regió que va ser testimoni d’una de les batalles més cruentes de la Gran Guerra.

    Un llibre que també és un cant d’amor a la natura i no deixareu de recomanar.


     





Cercar entrades

Últimes entrades

Subscriu-te al nostre butlletí

Subscriu-te i rebràs totes les nostres novetats. Cero SPAM, només continguts de valor.
He llegit, comprenc i accepto la política de privacitat
Informació sobre el tractament de dades